Mostly landscape and cityscape paintings. For a tag cloud of the painters see bottom of the page. Because the tag cloud allows only 45 names, all the painters are are included in the category list at bottom of the page.

Salomon van Ruysdael – Mauritshuis 738. Riviergezicht met kerk en veerpont (1649)


Materials: oil on panel. Dimensions: 75 x 106.5 cm. Nr. 738. Source: http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/MAU01:0738/

Alsof we als kijker zelf in een bootje zitten – vanuit dat gezichtspunt heeft Ruysdael de rivier weergegeven. Het water neemt de hele voorgrond in beslag. Ruysdael heeft maar één oever geschilderd en de horizon heel laag gehouden.
Met een eenvoudige, diagonale opbouw suggereert Ruysdael een wieds vergezicht. De oever gaat in drie ‘stappen’ de diepte in: van de boerderij en de grote boom linksvoor, via de kerk op het middenplan naar het kasteel in de verte. Met de figuurtjes heeft Ruysdael iets vergelijkbaars gedaan. Op de voorgrond vaart een pontje, vol met vee en mensen. Via de koeien aan de waterkant wordt het oog naar de grote zeilboot geleid en vandaar verder naar de einder.

Het water weerspiegelt alles. Niet alleen de bootjes en de bomen, maar ook de typisch Hollandse lucht met verwaaide wolken, die zo bepalend zijn voor de helder frisse sfeer die het schilderij uitstraalt (http://www.mauritshuis.nl/index.aspx?FilterId=974&ChapterId=1163&ContentId=15548).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.